Αν και τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου των αποθηκευτικών χώρων/κέντρων (logistics) παραμένουν υψηλά στην ελληνική αγορά, εντούτοις ούτε ο εν λόγω κλάδος της αγοράς ακινήτων κατόρθωσε να αποφύγει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Μελετών και Ερευνας Αγοράς της Διεύθυνσης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Eurobank EFG Property Services, νέες αναπτύξεις
αποθηκευτικών εγκαταστάσεων υλοποιούνται πλέον μόνο «κατά παραγγελία» και εφόσον έχει εξασφαλιστεί ο χρήστης ή ο αγοραστής. Αντίστοιχα, το αγοραστικό ενδιαφέρον όχι μόνο έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά και εστιάζει σε μικρότερες επιφάνειες, καθώς οι επιχειρήσεις στρέφονται στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.
Στην περιοχή της Αττικής, η μεγαλύτερη ζήτηση από επενδυτές και χρήστες εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου και κυρίως τη ζώνη του Ασπροπύργου. Ασφαλώς το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ο υπό προκήρυξη διαγωνισμός για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου του Θριασίου. Δυστυχώς όμως ο εν λόγω διαγωνισμός οδεύει από αναβολή σε αναβολή, καθώς η αρχική ημερομηνία της 19ης Σεπτεμβρίου έχει ήδη αναθεωρηθεί δις, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποβολή των προσφορών στις 22 Νοεμβρίου.
Επίσης ενδιαφέρον συνεχίζουν να προσελκύουν οι αγορές των Οινοφύτων και των Μεσογείων ενώ κατά μήκος της Εθνικής Οδού σημαντική αγορά Logistics θεωρείται αυτή του Αυλώνα. Αυξημένη ζήτηση συγκεντρώνουν και οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον του πολεοδομικού ιστού όπως είναι ο άξονας της Εθνικής Οδού, οι περιοχές Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση, η ΒΙΟ.ΠΑ. Κηφισιάς και οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου και του Κρυονερίου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Eurobank Property Services, τα επίπεδα προσφοράς νέων αποθηκευτικών χώρων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα από τις αρχές του τρέχοντος έτους καθώς η κατασκευή νέων αναπτύξεων πραγματοποιείται μόνο «κατά παραγγελία» πληρώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές για την κάλυψη των κατά περίπτωση αναγκών. Αναφορικά με τις αναπτύξεις ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη δραστηριότητα κυρίως λόγω μείωσης των επιπέδων της τραπεζικής χρηματοδότησης και τήρησης συντηρητικής πολιτικής από μέρους των επιχειρήσεων/ιδιωτών.
Πάντως, οι τομείς που στηρίζουν τον κλάδο των αποθηκευτικών κέντρων είναι ο μεταφορικός και ο φαρμακευτικός, με τις σχετικές εταιρείες να κινούνται για εκτάσεις έως περίπου πέντε στρέμματα. Αντιθέτως, η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει μειώσει τη ζήτηση από εταιρείες του λιανικού ή και χονδρικού εμπορίου, οι οποίες κατά τα προηγούμενα χρόνια είχαν συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των logistics.
Οσον αφορά τις τιμές ενοικίασης αυτές διαμορφώνονται σε 4 έως 5,5 ευρώ/τ.μ. στις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ στις αγορές των Οινοφύτων και του Αυλώνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 4,5 ευρώ/τ.μ. Σε ορισμένες περιπτώσεις σύγχρονων ακινήτων με ειδικά χαρακτηριστικά (κόστος κατασκευής, διάρκεια συμβολαίου, θέση, προβολή) η τιμή μίσθωσης ενδέχεται να ξεπεράσει τα 5,5 ευρώ/τ.μ. Στις δευτερεύουσες αγορές, όπως π.χ. το Σχηματάρι και η Ριτσώνα, οι τιμές μίσθωσης αποθηκευτικών χώρων κυμαίνονται μεταξύ 3 και 4,5 ευρώ/τ.μ.
Αντίστοιχα, οι μέσες τιμές πώλησης οικοπέδων στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου διατηρήθηκαν στα επίπεδα των 170 έως 200 ευρώ/τ.μ., στη ΒΙ.ΠΕ. Αυλώνα οι τιμές διαμορφώθηκαν σε 80 έως 85 ευρώ/τ.μ. και στην περιοχή των Οινοφύτων σε 70 - 75 ευρώ/τ.μ. Οσον αφορά τις περιοχές που θεωρούνται πιο οικονομικές για εγκατάσταση logistics, η μέση τιμή πώλησης οικοπέδων διαμορφώνεται σε 40 ευρώ/τ.μ. για τη Ριτσώνα και σε 50 ευρώ/τ.μ. για το Σχηματάρι.
Με βάση την έκθεση, οι τάσεις για το εγγύς μέλλον δεν προβλέπουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στη συνολική εικόνα του κλάδου. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι βραχυπρόθεσμα τα επίπεδα ζήτησης και προσφοράς, καθώς και αυτά των τιμών και αποδόσεων θα διατηρηθούν αναλλοίωτα, δηλαδή στα ίδια επίπεδα που βρίσκονται από τα τέλη του 2009. Αντίστοιχα, δεν προβλέπεται αναστροφή του επενδυτικού κλίματος, τουλάχιστον σύντομα. Σε αυτό συμβάλλει και η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις επαγγελματικές μισθώσεις, βάσει της οποίας οι μισθωτές αποκτούν ισχυρό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να δοθεί έμφαση στη σταδιακή ανάπτυξη των περιφερειακών υποδομών της χώρας ώστε να φιλοξενήσουν σύγχρονους εμπορευματικούς σταθμούς.
Του Νικου Χ. Ρουσανογλου - kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου