Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ θα βρεθούν προσεχώς οι Έλληνες ως «πρωταθλητές» του τσιγάρου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες καπνίζουν σε
ποσοστό 42% , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ξεπερνά το 29%.
Το ποσοστό των καπνιστών παραμένει σταθερά σε ανησυχητικά επίπεδα με τους φανατικούς «θεριακλήδες» να εντοπίζονται στον γυναικείο πληθυσμό καθώς και στους εφήβους και τους νέους -στις ηλικίες 16 έως 25 χρόνων οι καπνιστές αγγίζουν το 70%, εκ των οποίων οι μισοί καπνίζουν συστηματικά.
Η διενέργεια μελετών προκειμένου να διερευνηθεί και να ερμηνευθεί η φανατική καπνιστική συμπεριφορά των Ελλήνων αλλά και η αποτυχία της εφαρμογής αντικαπνιστικών μέτρων είναι από τα πρότζεκτ που θα προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα μας υπό την επίβλεψη των ειδικών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, τον Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Δρ Julio Frenk και τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, καθηγητή κ. Σταύρο Μπεσμπέα.
Τι θα μελετήσουν οι αμερικανοί επιστήμονες
Βάσει του Μνημονίου η συνεργασία θα αφορά :
-Στην εφαρμογή των πολιτικών ενάντια στο κάπνισμα, στη χάραξη της επικοινωνιακής στρατηγικής, στη διενέργεια ερευνών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στατιστικών στοιχείων.
-Στην εκπαίδευση των ιατρών, των εκπαιδευτικών, των εποπτών υγείας και όλων όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του νόμου.
-Στην προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και στη διαμόρφωση αντικαπνιστικής συνείδησης που πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία. Σημειωτέον ότι καπνίζει το 37% των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών.
Με αφορμή την υπογραφή της συνεργασίας η Υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος που θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, «δεν αποτελεί απλά μια πολιτική απόφαση. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και γι’ αυτό είναι κρίσιμη η ενημέρωση των πολιτών, αλλά και η αξιοποίησή της επιστημονικής γνώσης και της διεθνούς εμπειρίας ».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Gregory Connoly, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κάπνισμα σε όλο τον κόσμο και ιδίως στις γυναίκες και δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της επιστημονικής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Ολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1ης Σεπτεμβρίου
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσβλέπει πολύ σε αυτή τη συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και αναμένει ότι θα υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει για δεύτερη φορά η Ελλάδα να «κόψει» το τσιγάρο από 1ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, ο παραβάτης επιχειρηματίας κινδυνεύει να χάσει την άδεια της επιχείρησής του, ενώ ο παραβάτης πολίτης -καπνιστής που δε θα σεβαστεί την ολική απαγόρευση θα πληρώσει πρόστιμο το οποίο θα επιβάλει η Δημοτική Αστυνομία και θα αποστέλλεται στη ΔΟΥ στην οποία ανήκει ο πολίτης.
cretalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου