ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Δημόσιο Χρέος & Δ.Ν.Τ: Αλήθειες και ψέματα!


Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει… και καθημερινά γίνετε το αλαλούμ και το χειρότερο όλων είναι ότι αναμεταδίδονται νέα και ιστορίες που καμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως…

Αλήθεια υπάρχει κρίση;

Η προφανής απάντηση είναι
… φυσικά! Σαν οικονομολόγος (που θα ήθελα να αποκαλώ τον εαυτό μου) μου φαίνονται πολλές φορές αστεία ως τραγικά όλα αυτά που λέγονται στις τηλεοράσεις ή αναδημοσιεύονται σε ιστοσελίδες και blog για την κατάσταση της οικονομίας. Δυστυχώς από ότι φαίνεται η «άγνοια» και τα «ψέματα» που μας αραδιάζουν καθημερινά μας φέρανε σε αυτήν την άσχημη ομολογουμένως κατάσταση.

Πού είναι το πρόβλημα;

Επειδή ακριβώς θέλουνε να τα έχουμε χαμένα… μας βομβαρδίζουν συνεχώς με αριθμούς και νούμερα! Τόσα ΔΙΣ από εδώ…. άλλα ΔΙΣ από εκεί, τόσο ποσοστό %, ανέβηκε/κατέβηκε το spread, τόσες μονάδες βάσης κτλ κτλ…

Για να ξεμπερδευτούμε, ας τα πάρουμε με ηρεμία ένα-ένα όσα πραγματικά χρειάζονται για να καταλάβουμε τι γίνεται…

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι όλη φασαρία γίνεται για το Δημόσιο Χρέος, πόσα χρωστάει δηλαδή το Κράτος/Κυβέρνηση!

To Έλλειμα αναφέρεται στην αρνητική διαφορά εσόδων (φόροι, ΦΠΑ κτλ) / εξόδων (μισθοί δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις κτλ) κάθε χρόνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Επειδή στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε σχεδόν πάντοτε έλλειμα στον προϋπολογισμό, σταδιακά αυτή η συγκέντρωση ελλειμμάτων οδήγησε στο να χρωστάει πολλά το Κράτος και φτάσαμε στο σημερινό πρόβλημα, που χρωστάμε πολλά (…).

Τι σχέση έχουν με όλα αυτά τα spreads, τα ομόλογα και τα επιτόκια;

Κάθε χρόνο ψηφίζεται και εκτελείται από την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός. Τα έξοδα του Κράτους κάθε χρονιά είναι δεδομένα και κινούνται πάντα στα όρια που βάζει ο προϋπολογισμός. Τα έσοδα από την άλλη δεν είναι δεδομένα αλλά είναι μόνο εκτιμήσεις. Γενικά στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι τα έσοδα θα επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα (αμ δέ!).

Στην Ελλάδα όπως έγραψα και παραπάνω τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε ελλείματα. Για πολλούς και διάφορους λόγους, είτε λόγο της αποτυχίας των κυβερνήσεων στο να κάνουν σωστή οικονομική πολιτική είτε για λόγους διαφθοράς (μίζες κτλ), τα έσοδα (πχ από φόρους) δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες σε έξοδα. Έτσι οι κυβερνήσεις κατέφευγαν στην «λύση»… του δανεισμού για να καλύψουν τα έξοδα ή όπως αλλιώς ακούγετε αυτές τις ημέρες πήγαιναν «στις αγορές«.

Ο δανεισμός μας γινόταν μέσω κρατικών ομολόγων, τα οποία ουσιαστικά είναι δάνεια με επιτόκιο! Έτσι σταδιακά μεγάλωνε το Δημόσιο Χρέος μας μέχρι που έφτασε στο σημερινό σημείο μηδέν…

Σε ποιους χρωστάμε; Γιατί έγινε όλο το σκηνικό με την Ε.Ε, την Γερμανία και τους κερδοσκόπους;

Βασικό σημείο της όλης υπόθεσης είναι ποιοι είναι αυτοί που μας δάνεισαν ή αν θέλετε σε ποιους χρωστάμε. Το μεγαλύτερο κομμάτι του Χρέους μας είναι προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι λογικό οπότε να υπάρχει σκεπτικισμός για την κατάστασή μας, καθώς πιθανή κατάρρευση/πτώχευσή μας θα σημαίνει αυτομάτως ζημιά σε αυτές τις χώρες. Ειδικά χώρες με μεγάλο χρέος όπως εμάς μπορεί να μπουν… σε μπελάδες και με αυτό τον τρόπο να υπάρξει ντόμινο στην Ευρώπη.

Έτσι στην προσπάθεια της να στηρίξει ουσιαστικά την Ευρωζώνη, αν θυμάστε πριν λίγο καιρό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αγοράζει/δέχεται Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα παρά τον υψηλό κίνδυνο τους. Επίσης πολλές χώρες (όπως η Γαλλία) φάνηκαν να είναι στο πλευρό μας, ακριβώς γιατί το πρόβλημα αφορά κατά βάθος και αυτές.

Θα μου πείτε το πρόβλημα δεν αφορά την Γερμανία; Ασφαλώς και το πρόβλημα αφορά και την Γερμανία, όμως εδώ θα πρέπει να βάλουμε και το πολιτικό κομμάτι. Η Γερμανία ήθελε να θυμίσει σε όλους ότι παραμένει η ατμομηχανή της Ευρώπης και έδειξε τον άλλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, για να συνετίσει και τις άλλες ατίθασες χώρες που ακολουθούν τα μονοπάτια της Ελλάδας.

Τι μας έδειξε λοιπόν η Γερμανία; Μην αναρωτιέστε… μας έδειξε την πτώχευση! Τα οικονομικά δεδομένα της Γερμανίας είναι αρκετά μεγάλα ώστε να απορροφήσουν τα πιθανά προβλήματα. Ωστόσο η Γερμανία τελικά θα δώσει χρήματα και έδωσε την έγκρισή της στο πακέτο στήριξης γιατί ξέρει ότι όντως και κατά βάθος διακυβεύεται η ύπαρξη του Ευρώ.

Οι κερδοσκόποι από την άλλη, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σωστά! Κάποιοι λένε ότι πίσω από την «επίθεση» των κερδοσκόπων κρύβονται οι ΗΠΑ και η προσπάθειά τους να διασπάσουν την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση οι κερδοσκόποι χτύπησαν τον αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, εμάς φυσικά, με ελπίδα ότι θα μπορέσουν να κερδίσουν πολλά παραπάνω.

Πόσα χρωστάμε τελικά;

Η ώρα της αλήθειας για τον λογαριασμό. Έχουν ακουστεί πράγματα και θάματα για το συγκεκριμένο θέμα και για να είμαι σωστός θα σας παραθέσω τα επίσημα στοιχεία-πίνακες της Eurostat. Θα μου πείτε, ποιος μας λέει ότι τα στοιχεία είναι αληθή ή ακριβή; Ελπίζω ότι γενικά τα στοιχεία είναι πλέον αξιόπιστα και αντανακλούν την πραγματική κατάσταση στον Ευρωπαϊκό χώρο.


Δημόσιο Χρέος χωρών σε Εκατομμύρια


Δημόσιο Χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009


Δημόσιο Χρέος σε εκατομμύρια Ευρώ το 2009

Το σημαντικότερο διάγραμμα είναι αυτό που μας δείχνει το Δημόσιο Χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, καθώς μας δείχνει ξεκάθαρα το μέγεθος του Δημόσιου Χρέους. Από το διάγραμμα βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ουσιαστικά η Ελλάδα χρωστάει σήμερα κοντά στο 120% του όσα βγάζει μέσα σε ένα χρόνο ή αν προτιμάτε σε αριθμούς κοντά στα 300 ΔΙΣ Ευρώ!




Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα ήταν/είναι υπερχρεωμένη και έπρεπε να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Δυστυχώς, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του κράτους έπρεπε να δανειστούμε εκ νέου, ουσιαστικά να κάνουμε έναν κύκλο δανεισμού με τον οποίο τα χρήματα που παίρνουμε να εξοφλήσουν παλαιότερα δάνεια και υποχρεώσεις.



Ακριβώς εδώ βρήκαν το πάτημα οι κερδοσκόποι, οι οποίοι ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού μας, ουσιαστικά μας ωθούσαν σε περαιτέρω αύξηση του χρέους και την πτώχευση.



Δ.Ν.Τ ή Πτώχευση

Πρακτικά από την στιγμή που φτάσαμε σε αυτό το σημείο η λύση του πακέτου Ε.Ε-Δ.Ν.Τ ήταν μονόδρομος, ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω ότι αν η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση παίρνανε τα απαραίτητα μέτρα, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την σημερινή δυσμενή κατάσταση(!) αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση (…).



Όπως έγραψα και παραπάνω, δεν συμφέρει στην Ευρώπη να «πτωχεύσουμε» και δεν πρόκειται να μας αφήσουν (εύκολα) να το κάνουμε. Σε αυτό μπορείτε να βάλετε όλες τις παραμέτρους. Για παράδειγμα αν όλα αποτύχουν μπορεί να μας βάλουν να γυρίσουμε και στην δραχμή! Αναφέρομαι φυσικά στην φήμη του ότι ήδη κόβονται δραχμές ωστόσο αυτό το σενάριο το θεωρώ ας σχεδόν απίθανο να πραγματοποιηθεί και δεν θα το αναλύσω παραπάνω εδώ.



Το πακέτο βοήθειας ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο δάνειο με επιτόκιο που είναι μέσα στα όρια του «εφικτού«. Πρακτικά μας δίνουν έναν δάνειο με καλύτερο επιτόκιο το οποίο για να μπορέσουμε να ξεπληρώσουμε θα πρέπει να έχουμε πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Αυτή θα είναι η αποστολή της επιτροπής Ε.Ε-Δ.Ν.Τ που θα κυβερνά την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.



Φυσικά για να έχουμε πλεονάσματα απαιτούνται μαζικές μειώσεις των εξόδων του κράτους και ως επακόλουθο είχαμε και έχουμε το πετσόκομμα όλων των δημοσίων δαπανών, όπως μειώσεις μισθών, συντάξεων κτλ κτλ.



Το βασικό κακό όμως είναι ότι η χώρα δεν θα διοικήται από την Ελληνική κυβέρνησή αλλά την όποια επιτροπή ΕΕ.-Δ.Ν.Τ που θα κόβει και θα ράβει αναλόγως για να φέρει εις πέρας το έργο της.



Από την άλλη η πτώχευση είναι η χειρότερη «λύση» όλων, καθώς και θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ευρώπη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην χώρα. Βασικότερο όλων είναι ότι ο κόσμος θα χάσει τα χρήματά του και η χώρα θα οδηγηθεί σε οικονομική κρίση με τεράστιες αρνητικές συνέπειες. Γενικότερα η πτώχευση είναι μια μη-λύση και όσοι γράφουν ή προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι είναι μια καλή λύση για την χώρα… βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου!



Δυστυχώς η χώρα μας έχει μπει σε ένα δύσβατο και επικίνδυνο μονοπάτι…



Καλό κουράγιο σε όλους!

Υ.Γ Λένε ότι μετά την Ελλάδα «ακολουθούν» και άλλες χώρες. Από τα διαγράμματα μπορείτε εύκολα να δείτε ότι η Ιταλία είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, ενώ σημαντικό πρόβλημα έχει και το Βέλγιο. Από τις χώρες του Νότου που λένε ότι έχουν πρόβλημα φαίνεται ότι η Ισπανία είναι σε καλή κατάσταση ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται σε επίπεδα αντίστοιχα της Γερμανίας και της Γαλλίας.



Υ.Γ2 Το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν υπογράψει όσες χώρες βρίσκονται στο Ευρώ αναφέρει ότι 1)οι Χώρες δεν θα πρέπει να έχουν Ελλείματα μεγαλύτερα του 3% και ότι 2)το Δημόσιο Χρέος τους θα πρέπει να είναι κοντά στο 60%. Λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή του έχει γίνει ελαστική όμως αποτελεί την βάση που στηρίζεται το Ευρώ.

Mixas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου