ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Επενδύσεις για σχεδόν… «άφραγκους»!


Πώς θα δημιουργήσετε τον δικό σας «κουμπαρά» σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Τα «μυστικά» των επενδύσεων περιοδικών καταβολών από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες - Πίνακας ενδεικτικών αποδόσεων και παρουσίαση προϊόντων από την αγορά.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης η
 δημιουργία ενός «κουμπαρά» είναι περισσότερο δύσκολη αλλά και περισσότερο αναγκαία υπόθεση. Και αυτό γιατί όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα οικονομικά πράγματα δείχνουν ότι:

Πρώτον, οι αποδοχές του μέσου Έλληνα θα πιεστούν για μια σειρά έτη.

Δεύτερον, ο κίνδυνος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους θα είναι αυξημένος.

Τρίτον, το πραγματικό ύψος των συντάξεων θα είναι μειωμένο και η είσπραξη του λεγόμενων εφάπαξ ή άλλων επικουρικών συντάξεων αμφίβολη.

Βασικές αρχές

Η πρώτη βασική αρχή για την επιτυχία της δημιουργίας ενός «κουμπαρά» είναι να ξεκινήσει κάποιος την προσπάθεια σε μικρή ηλικία. Αν για παράδειγμα ένα άτομο ηλικίας 25 ετών ξεκινήσει να αποταμιεύει 50 ευρώ τον μήνα για δέκα χρόνια (σταματήσει δηλαδή στα 35 του), τότε στην ηλικία των 50 ετών θα διαθέτει πιθανότατα πολλαπλάσιο ποσό από εκείνο που αποταμίευσε το ίδιο ποσό, αλλά από το 40ό έως και το 50ό έτος της ηλικίας του. Το «μυστικό» αυτής της διαφοράς είναι η λέξη «ανατοκισμός» σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές καταθέσεις, ή «επανεπένδυση κερδών» σε ό,τι αφορά άλλες μορφές επενδύσεων.
Η δεύτερη βασική αρχή είναι ο συνδυασμός της αποταμιευτικής συνέπειας και ενός λογικού ποσού αποταμίευσης ανάλογα με το εισόδημα και τις ανάγκες κάθε ατόμου. Είναι βέβαιο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις των νοικοκυριών αποταμίευση της τάξεως των 50 ευρώ μηνιαίως μπορεί να είναι εφικτή μόνο και μόνο από τον περιορισμό κάποιων περιττών εξόδων, ή από τις καλύτερες επιλογές σε μια σειρά θεμάτων (π.χ. εύρεση και επιλογή του κατάλληλου πακέτου τηλεφωνίας, μείωση καπνίσματος, συνεπέστερη συλλογή αποδείξεων από γιατρούς κ.λπ.).

Από την άλλη πλευρά, το ποσό της αποταμίευσης που θα επιλεγεί δεν θα πρέπει να είναι ούτε ιδιαίτερα μικρό γιατί δεν θα οδηγεί στον σχηματισμό σημαντικού κεφαλαίου, αλλά ούτε και δυσανάλογα μεγάλο με τις δυνατότητες κάθε ατόμου, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η αποταμίευση θα διακοπεί έπειτα από κάποιους μήνες ή ύστερα από λίγα χρόνια.

Και η τρίτη βασική αρχή είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας της αποταμίευσης τόσο μεγαλύτερη (και πάλι λόγω επανατοκισμού ή επανεπένδυσης) είναι η δυνατότητα συγκέντρωσης ενός σημαντικού ποσού για κάποιο συγκεκριμένο στόχο (για ενίσχυση παιδιών, για συνταξιοδότηση, για αγορά ενός ακριβού προϊόντος κ.λπ.).

Τι προσφέρει η αγορά

Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες προσφέρουν προϊόντα περιοδικών καταβολών, όπου ο πελάτης μπορεί να επενδύει συγκεκριμένα χρήματα κάθε μήνα ή κάθε εξάμηνο κ.λπ. (π.χ. 50 ευρώ τον μήνα, ή 300 ευρώ το εξάμηνο κ.λπ.).

Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι τραπεζικοί λογαριασμοί οι οποίοι προσφέρουν επιτόκια σαφώς υψηλότερα από αυτά των καταθέσεων ταμιευτηρίου και ενδεχομένως και κάποια άλλα προνόμια. Το πλεονέκτημά τους έναντι των ανταγωνιστικών ασφαλιστικών προϊόντων είναι ότι δεν έχουν έξοδα (προμήθειες, ασφαλιστική κ.λπ.). Στα μείον των λογαριασμών αυτών είναι ότι στερούν τη δυνατότητα ανάληψης για τα πρώτα (π.χ. τρία) χρόνια.

Όπως προαναφέρθηκε, πολλά τέτοια προϊόντα προσφέρονται και από τον ασφαλιστικό κλάδο, έχοντας άλλοτε την ετικέτα του «παιδικού προγράμματος» (προκειμένου το παιδί σας στο 18ο η στο 25ο έτος της ηλικίας του να λάβει ένα σημαντικό ποσό), άλλοτε τη φόρμα του «συνταξιοδοτικού» και άλλοτε τη μορφή του απλού επενδυτικού προϊόντος αποταμίευσης.

Αρνητικά στοιχεία αυτών των προγραμμάτων είναι η μεγάλη χρονική περίοδος δέσμευσης (οι εξαγορές ζημιώνουν σημαντικά τον πελάτη) αλλά και οι σημαντικές προμήθειες που επιβαρύνεται το αρχικό ποσό της επένδυσης από προμήθειες της εταιρίας και φόρους.

Αντίθετα, στα πλεονεκτήματα των συμβολαίων αυτών συγκαταλέγονται:

• Η εξασφάλιση ελάχιστης ετήσιας απόδοσης κάθε χρόνο, που συνήθως ανέρχεται στο 2,75%, αλλά μπορεί ενδεχομένως να φτάσει έως και το 3,25%. Μιλάμε για ελάχιστη ετήσια απόδοση, καθώς θα υπάρξουν λογικά κάποιες χρονιές όπου ο επενδυτής θα καρπωθεί και υπεραποδόσεις.

• Η φορολογική απαλλαγή της επένδυσης για ποσά έως και 1.200 ευρώ τον χρόνο. Συγκεκριμένα, ο νόμος θεωρεί τα προϊόντα αυτά «ασφαλιστήρια ζωής» και δίνει τη δυνατότητα φορολογικής απαλλαγής των ποσών που τοποθετούνται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής έως τα 1.200 ευρώ. Άρα ο αποταμιευτής που φτάνει στον φορολογικό συντελεστή του 25% σημαίνει ότι από το αποταμιευτικό του συμβόλαιο κερδίζει επιπλέον 290 ευρώ τον χρόνο με τη μορφή της απαλλαγής φόρου.

• Η παροχή από τις εταιρίες και κάποιας μορφής ασφαλιστικής κάλυψης, όπως π.χ. να πληρώνει η εταιρία το ποσό της επένδυσης έως τη λήξη του προγράμματος, σε περίπτωση θανάτου, ή μόνιμης ολικής αναπηρίας του πελάτη.

Υπάρχουν επίσης ασφαλιστικά προϊόντα (τύπου unit linked) που δεν προσφέρουν ελάχιστη εγγυημένη απόδοση, όμως είναι περισσότερο ευέλικτα και -κάτω από προϋποθέσεις- θα μπορούσαν να προσφέρουν σε βάθος χρόνου υψηλότερες αποδόσεις.

Τέλος, υπάρχουν προϊόντα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, που κατευθύνουν τις αποταμιεύσεις σας σε ένα «καλάθι» αμοιβαίων κεφαλαίων (συνήθως με μηδενική προμήθεια εισόδου και εξόδου), η σύνθεση του οποίου επηρεάζεται από το επενδυτικό προφίλ κάθε πελάτη.

Ενδεικτικά προϊόντα

ΑΤΕ-Κουμπαράς: Πρόκειται για καταθετικό λογαριασμό με επιτόκιο 2,5% (από το πρώτο ευρώ) και με δυνατότητα κατάθεσης ποσών, είτε μέσω πάγιας εντολής, είτε μέσα από ελεύθερες καταβολές του πελάτη. Επιτρέπονται απεριόριστες καταθέσεις ποσών, ενώ δεν είναι δυνατές οι αναλήψεις ποσών κατά τα τρία πρώτη έτη ανοίγματος του λογαριασμού.

Alpha Δημιουργώ: Ξεκινά από 50 ευρώ ανά τακτική συμμετοχή και τα κεφάλαια επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια της Alpha ΑΕΔΑΚ. Μέσω του προγράμματος αυτού, δίνεται η ευχέρεια σε μικρά επενδυτικά ποσά να αποκτήσουν πρόσβαση στην ελληνική και στις ξένες αγορές, περιορίζοντας τον κίνδυνο καθώς θα αγοράζουν σε διαφορετικά επίπεδα τιμών αγοράς.

Master Plan (Eurobank): Ευέλικτο πρόγραμμα περιοδικών καταβολών (ύψος, περίοδος καταβολής κ.λπ.) που επενδύει τα χρήματα σε Αμοιβαία Κεφάλαια της EFG ΑΕΔΑΚ. Και εδώ οι προμήθειες εισόδου και εξόδου είναι μηδενικές, όπως επίσης περιορίζεται ο κίνδυνος λόγω της αγοράς μεριδίων σε διαφορετικά επίπεδα τιμών.

Hellenic Future Plan (Ελληνική Τράπεζα): Η ελάχιστη μηνιαία αποταμίευση είναι της τάξεως των 60 ευρώ και τα χρήματα τοποθετούνται σε Αμοιβαία Κεφάλαια της Alico ΑΕΔΑΚ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συστηματικής αποταμίευσης, οι μηνιαίες καταβολές εξασφαλίζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκτακτων ατυχιών, πληρώνοντας ένα χαμηλό ασφαλιστικό κόστος. Υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του προγράμματος, δυνατότητες έκτακτων εισφορών, δυνατότητα ανάληψης μέρους του συσσωρευτικού κεφαλαίου οποιαδήποτε στιγμή, φορολογική απαλλαγή των ασφαλίστρων, στο πλαίσιο της εκάστοτε υφιστάμενης νομοθεσίας.

Τα παραπάνω προϊόντα αναφέρονται ενδεικτικά, καθώς το σύνολο σχεδόν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών προσφέρει ανάλογα πακέτα.

του Στέφανου Κοτζαμάνη
 euro2day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου