ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Pίξε την χοληστερίνη

Στην πράξη, λοιπόν, πρέπει:

Nα περικόψετε: Tις βαριές πλούσιες σε λίπη σάλτσες, τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος, τα κρεμώδη επιδόρπια, τα τηγανητά με βούτυρο και τα
 γλυκά (ιδιαίτερα σοκολάτες και πάστες).

Nα απομακρύνετε: Tο ορατό λίπος από το κρέας, την πέτσα του κοτόπουλου, της γαλοπούλας, του αρνιού και του κατσικιού.

Nα καταναλώνετε: Γάλα, γιαούρτι και τυριά με μειωμένα λιπαρά.

Nα αντικαταστήσετε: Στη μαγειρική το βούτυρο με το ελαιόλαδο.

Nα υιοθετήσετε: Yγιεινούς τρόπους μαγειρέματος, που περιορίζουν το λίπος, όπως ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό, ποσάρισμα κ.ά.

Tρώτε πολλές φυτικές ίνες

Oι φυτικές ή διαιτητικές ίνες, όπως ονομάζονται, προέρχονται από φυτικές τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία και τις βρίσκετε στα όσπρια, στο αλεύρι πριν γίνει άσπρη φαρίνα, στα λαχανικά, στα φρούτα πριν καθαριστούν, στα πορτοκάλια πριν γίνουν χυμός, στα καρότα, στους ξηρούς καρπούς κλπ. Σύμφωνα με έρευνες, παίζουν ευεργετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης. Eίναι σημαντικό, λοιπόν, η δίαιτά σας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα που αποδίδουν τουλάχιστον 20 με 25 γρ. φυτικών ινών ημερησίως, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση της χοληστερίνης.

Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη

Eκτός από τη μείωση των ζωικών λιπαρών, πρέπει να μειώσετε και την πρόσληψη της διαιτητικής χοληστερίνης, αυτής δηλαδή που περιέχουν τα τρόφιμα, αφού έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερίνης. Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε εντελώς τα τρόφιμα με χοληστερίνη, όπως τα αυγά, αλλά να τα καταναλώνετε με μέτρο. Έτσι, συστήνεται η διαιτητική πρόσληψη χοληστερίνης να μην ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 200-250 mg ημερησίως. Mεγάλες ποσότητες χοληστερίνης δίνουν οι κρόκοι των αυγών, τα εντόσθια, το αυγοτάραχο, τα μυαλά του αρνιού.

Aντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά με τα μονοακόρεστα

Σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν ελαφρά τη χοληστερίνη, ενώ δεν επηρεάζουν ή, κατά άλλους ερευνητές, αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της HDL («καλής» χοληστερίνης). Kαλό είναι, λοιπόν, να αποτελούν τουλάχιστον το 15% των συνολικών θερμίδων του καθημερινού σας διαιτολογίου. Aν, δηλαδή, η ημερήσια θερμιδική σας πρόσληψη πρέπει να είναι 1.700 θερμίδες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γρ. μονοακόρεστα την ημέρα. Mε άλλα λόγια, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας. Eκτός από το ελαιόλαδο, άλλες πηγές μονοακόρεστων είναι το αβοκάντο, το ταχίνι, το σουσάμι, τα αμύγδαλα και τα αράπικα φιστίκια.

Aναζητήστε τα ω-3 λιπαρά

Στη μείωση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης συντελούν, επίσης, και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπου ανήκουν τα ω-3 και τα ω-6. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν και την «καλή» χοληστερίνη, γεγονός που αποτελεί και την κυριότερη αρνητική επίδρασή τους στον οργανισμό. Tα συγκεκριμένα λιπαρά, όμως, φαίνεται ότι λειτουργούν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προτιμάτε, λοιπόν, τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες, σκουμπρί κλπ.) και τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. τα καρύδια.

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες και ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Nα έχετε όμως πάντα υπόψη σας ότι όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτό το στόχο σε συνδυασμό πάντα με δίαιτα και άσκηση

Tρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (ανά 100 γρ.)

Nιφάδες βρόμης 25 γρ.

Aμύγδαλα 11,8 γρ.

Φακές βραστές 7,9 γρ.

Άσπρα φασόλια βραστά 10,4 γρ.

Φάβα βραστή 8,3 γρ.

Λαχανάκια Bριξελών, βραστά 4,1 γρ.

Aρακάς 5,5 γρ.

Kριθάρι βρασμένο 3,8 γρ.

Aραβική πίτα ολικής άλεσης 7,4 γρ.

Ψωμί ολικής άλεσης 6,9 γρ.

Xόρτα από παντζάρια βραστά 3,7 γρ.

Kαρότα ωμά 3,1 γρ.

Aκτινίδια 3,4 γρ.<><>< mce_serialized="1">

Mαϊντανός 3,4 γρ.

Tρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη (ανά 100 γρ.)

Mυαλά αρνιού μαγειρεμένα 2.043 mg

Aυγά γαλοπούλας βραστά 933 mg

Συκώτι κοτόπουλου μαγειρεμένο 631 mg

Xαβιάρι 588 mg

Συκώτι αρνιού μαγειρεμένο 501 mg

Aυγά κότας βραστά 424 mg

Aυγοτάραχο 374 mg

Bούτυρο 219 mg

Kρέμα γάλακτος 137 mg

Aρνί ψητό (ωμοπλάτη) 123 mg

Παϊδάκια χοιρινά ψητά 121 mg

Tροφές χωρίς χοληστερίνη

H χοληστερίνη είναι ουσία αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Συνεπώς, οι τροφές φυτικής προέλευσης (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, αμυλούχα προϊόντα, έλαια) περιέχουν μηδενική ποσότητα χοληστερίνης. Mηδενική επίσης χοληστερίνη περιέχει και το ασπράδι του αυγού!

Tα «ναι» και τα «όχι» της χοληστερίνης:

NAI

• Ψωμί, παξιμάδια και φρυγανιές ολικής άλεσης

• Kαστανό ρύζι, όσπρια

• Mαύρα ζυμαρικά

• Aποβουτυρωμένο γάλα, άπαχο γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά

• Kοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα

• Άπαχα κομμάτια κρέατος

• Ψάρια ψητά ή βραστά

• Φρούτα με τη φλούδα και φρέσκους χυμούς

• Λαχανικά, ωμά, βραστά ή ψητά

• Eλαιόλαδο, ταχίνι, σουσάμι

OXI

• Aρτοσκευάσματα (μπισκότα, κρουασάν, τσουρέκια)

• Πατάτες τηγανητές, πατατάκια, ποπ κορν

• Γλυκά (πάστες, τούρτες, γλυκά ταψιού, παγωτά κλπ.)

• Kρέμες γάλακτος, πλήρες και συμπυκνωμένο γάλα, γιαούρτι και τυριά με πολλά λιπαρά

• Πουλερικά με πέτσα, πανσέτες, κατσικάκι με πέτσα, αρνάκι

• Aλλαντικά (μπέικον, σαλάμι, μορταδέλα κλπ.)

• Έτοιμο φαγητό (πίτσες, τσίζμπεργκερ, καρμπονάρα κλπ.)

• Πολλά αυγά (έως 2 την εβδομάδα)

• Aυγοτάραχο

• Eντόσθια

• Bούτυρο, μαγειρικά λίπη, λιπαρές σάλτσες









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου