ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Το… “fitness” της κοινωνικοποίησης


Παραδοσιακά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το τρέξιμο, το μπάσκετ, κτλ μπορεί να γυμνάζουν το σώμα, όμως τα «κοινωνικά» αθλήματα, όπως το bowling και το
 μπιλιάρδο «γυμνάζουν» την κοινωνική μας ζωή.

Σίγουρα μισή ώρα τρεξίματος, ή μια βόλτα στο γυμναστήριο της γειτονιάς είναι ευεργετικό για την υγεία, την διατήρηση της φυσικής κατάστασης και την εκγύμναση του σώματος.

Όμως επιστήμονες έρχονται τώρα να στρέψουν την προσοχή σε δραστηριότητες που μετά βίας τις αποκαλείς αθλήματα, όμως έχουν χαρακτηριστεί έτσι, επειδή θεωρείται ότι «γυμνάζουν» την ψυχολογία και την κοινωνική ζωή του ανθρώπου.

Το να πετάς μπάλες για να ρίξεις τις κορίνες είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι. «Και πολύ υποτιμημένο» συμπληρώνει ο διευθυντής του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Penn State University, John Pfau, στους Los Angeles Times.

Το καλό με τα κοινωνικά αθλήματα είναι ότι χαρακτηρίζονται από μια ελαφρά ανταγωνιστικότητα και προσφέρουν πολλές στιγμές γέλιου, σε μία παρέα.

«Πρόκειται για αθλήματα που κοινωνικοποιούν το άτομο, τον βάζουν να αναμετρηθεί με τους υπόλοιπους χωρίς να νιώθει μειονεκτικά επειδή δεν έχει φυσική κατάσταση. Και αυτό τονώνει σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση τους», λέει ο Pfau.

“Στο Δυτικό κόσμο ο όρος Fitness προϋποθέτει καλλίγραμμο σώμα και κοπιαστικές ασκήσεις. Στα κοινωνικά σπορ όμως μιλάμε για ευημερία και ηρεμία", προσθέτει.

Άγγελος Ανδρέου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου