Για μια ακόμα φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες-στην προκειμένη περίπτωση οι Γερμανοί-επιβεβαιώνουν την αίσθηση πως δεν ξερόυν τι τους γίνεται όσον αφορά το πώς κινούνται και πως σκέφτονται οι αγορές.
Αυτό λένε οι επαγγελματίες του χώρου μετά την αιφνιδιαστική απαγόρευση του naked short shelling από την Angela Merkel και βέβαια το γεγονός ότι το ευρώ "έφαγε" ένα
γερό over shooting ή αλλιώς "άδειασμα" με την δημοσιοποίηση της είδησης αν μη τι άλλο δείχνει πως ο αιφνιδιασμός είχε αντίθετα των αναμενομένων αποτελέσματα.
Βέβαια τα Γερμανικά ομόλογα έπεσαν όπως και τα Credit Default Swaps (CDS) αλλά αυτό πρέπει να πούμε πως βολεύει τις τράπεζες της Γερμανίας που συν τοις άλλοις έβγαλαν από πάνω τους και τον βραχνά του σκληρού σορτάρισματος των μετοχών τους.
Και εδώ αρχίζει η θεωρεία συνωμοσίας που θέλει την Γερμάνια να είτε να υπέκυψε στις πίεσης των τραπεζιτών, είτε κατάλαβε πως το πρόβλημα φτάνει πια και εκεί με αποτέλεσμα να προβεί σε εσπευσμένες αποφάσεις τέτοιου τύπου.
Στην πιάτσα λοιπόν λένε πως τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γερμανίας είναι κατά που μεγαλύτερα απ' ότι φαίνεται μέχρι τώρα και πως με άλλα λόγια η χώρα προσπαθεί να κρύψει την πραγματική τους διάσταση.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Το ευρώ συνεχίζει να διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά του, τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα σε μετοχές των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου, φεύγουν όπως όπως, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για την απόφαση της Γερμανίας, αλλά και επίσημες δηλώσεις (βλέπε Γαλλία) πως το μέτρο δεν θα υιοθετηθεί πανευρωπαϊκά.
Πάντως η αγορά θεωρεί πως μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νεότερα επί του θέματος και σίγουρα θα διαφανεί η πραγματική αιτία της αποφασης της Merkel που παρεμπιπτόντως τώρα λέει πως αν χαθεί το ευρώ θα χαθεί και η ΕΕ.
Ενώ οσοι θέλουν να το πάνε ακόμα παραπέρα, θυμίζουν πως θεωρητικά τουλάχιστον το συμφέρον των Γερμανικών τραπεζών και γενικά των χρηματοπιστωτικών ομίλων που έχουν αγοράσει Ελληνικά ομόλογα και CDS, είναι να κηρύξουμε χρεοκοπία, μια και σε αντίθετη περίπτωση, όπως για παράδειγμα σε αυτή του "φιλικού διακανονισμού" μεταξύ του κράτους και των δανειστών του (χρονική επιμήκυνση πληρωμών για παράδειγμα), οι εκδότες των CDS δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν το ασφάλιστρο.
Α.Τ.
axiaplus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου