ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Συρρίκνωση του ΑΕΠ έως και 15% σε δύο χρόνια "βλέπει" για την Ελλάδα η UBS

Απαιτείται πολυετής προσπάθεια
«Ήμασταν πάντα επιφυλακτικοί για την ικανότητα της Ελλάδας να ικανοποιήσει τις δανειακές της ανάγκες στο β’ τρίμηνο χωρίς εξωτερική βοήθεια», σημειώνουν αναλυτές της UBS σε έκθεσή τους με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010 και, ερμηνεύουν την πρόσφατη κίνηση της αγοράς ως ένδειξη ότι η εξωτερική παρέμβαση είναι πιθανότατα αναπόφευκτη και μάλιστα πολύ σύντομα, «από τη στιγμή που η κατάσταση θα γίνει μη βιώσιμη».

Οι συντάκτες της
έκθεσης, Stephane Deo, Martin Lueck, Reto Huenerwadel και Jennifer Aslin θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο την ανάληψη ρόλου-κλειδί από το Διεθνές Nομισματικό Ταμείο, σε όρους παροχής ρευστότητας και σε όρους παροχής τεχνογνωσίας στη λήψη νέων μέτρων. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μία παρέμβαση του ΔΝΤ θα είναι πιθανότατα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Η UBS επισημαίνει ακόμη ότι οι συγκρίσεις με άλλες περιπτώσεις κρίσεων είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, με βάση ιστορικά δεδομένα, μία συνολική συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ έως και άνω του 10% είναι πιθανή. «Αναμένουμε το ποσοστό συρρίκνωσης του ελληνικού ΑΕΠ να ξεπεράσει το 5% φέτος και θα αναμέναμε τη συρρίκνωση να συνεχιστεί και κατά το επόμενο έτος. Συνολικά, ένα ποσοστό συρρίκνωσης της τάξης του 10%-15% εμφανίζεται ως μία εύλογη εκτίμηση», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Θεμελιωδώς δεν έχουμε μεταβάλει την προσέγγισή μας από την έναρξη της ελληνικής κρίσης», προσθέτουν και συνοψίζουν τις βασικές τους θέσεις σε τρία βασικά σημεία:

- Το ενδεχόμενο πτώχευσης είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι παντελώς απίθανο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Έτσι, θα προκύψει κάποιας μορφής διάσωση.

- Το ενδεχόμενο πτώχευσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι πιθανό, αλλά σίγουρα δεν είναι η βασική μας υπόθεση. Το έργο της επαναφοράς της Ελλάδας στο σωστό δρόμο είναι εξαιρετικά απαιτητικό και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει.

- Πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα. Δεν θα πρέπει να κάνουμε αναγωγές σε άλλες χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση και είμαστε αρκετά σίγουροι για την ικανότητά τους να σταθεροποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους.

Το βασικό πρόβλημα

«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστό: 12,9% έλλειμμα προϋπολογισμού, με το 12,8% να είναι δομικό σύμφωνα με τη Eurostat, 113% επί του ΑΕΠ δημόσιο χρέος και 12% έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Έχουμε επεξεργαστεί τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Το συμπέρασμα είναι ότι για να σταθεροποιηθεί το χρέος, δεν χρειάζεται μόνο μεγάλη αντοχή από την κυβέρνηση (καθώς απαιτείται πολύ μεγάλη δημοσιονομική σύσφιξη) αλλά και μεγάλη δόση ευνοϊκών συγκυριών (να σταθεροποιηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τα ελληνικά επιτόκια και η ανάπτυξη να σταθεροποιηθεί, έστω και σε χαμηλά επίπεδα)».

Το ζήτημα της ρευστότητας

«Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η έναρξη της κρίσης είναι ζήτημα ρευστότητας», αναφέρει η UBS. «Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προθεσμίες που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα. Με την αποπληρωμή των δύο ομολόγων που ωριμάζουν και προσθέτοντας τα έντοκα γραμμάτια, φτάνουμε σε ένα ποσό κοντά στα 23 δις. ευρώ. Πρέπει να προσθέσουμε και το έλλειμμα το β’ τριμήνου, περίπου 7 δις. ευρώ, κι έτσι φτάνουμε συνολικά σε ένα ποσό της τάξης των 30 δις. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το timing, εκτιμούμε ότι το α’ τρίμηνο πιθανότατα υπερ-χρηματοδοτήθηκε με περίπου 9 δις. ευρώ, εκ των οποίων 5 δις. ευρώ από την έκδοση ομολόγου την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Έχοντας κατά νου αυτά τα νούμερα και υποθέτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εντόκων γραμματίων θα αναχρηματοδοτηθεί, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έως τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο, όταν ωριμάσουν τα ομόλογα του Μαΐου του 2010, στις 19 του μηνός, τα νούμερα για την Ελλάδα δύσκολα ‘βγαίνουν’. Και αν υποθέσουμε ότι ένας αριθμός εντόκων γραμματίων δεν θα αναχρηματοδοτηθεί, μία ολοένα αυξανόμενη πιθανότητα δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, η προθεσμία έρχεται πολύ πιο κοντά στις 20 Απριλίου 2010. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από ρευστό εντός των επόμενων δύο εβδομάδων».


Ημνία          Τίτλος               Ποσό (δις. €)   Σύνολο    Σύνολο χωρίς τα Έντοκα Γραμμάτια



13 /4   Έντ. Γραμ. 52εβδ.      0,985             0,985               0



16 /4   Έντ. Γραμ. 26εβδ.      1,280             2,265               0



20 /4  Ωρίμανση 5ετούς         8,220          10,485             8,220
                 ομολόγου
23 /4  Έντ. Γραμ. 13-εβδ.     1,585           12,070             8,220



10 /5  Πληρωμή Κουπονιού  2,278           14,348           10,498



19 /5   Ωρίμανση 10ετούς     8,086           22,434           18,584
                  ομολόγου
31 /5  Ωρίμανση 10ετούς      0,355           22,789           18,939
                 ομολόγου

Πηγή: Bloomberg, UBS


Οι Deo, Lueck, Huenerwadel και Aslin επαναλαμβάνουν ότι μία λύση μέσω ΔΝΤ δείχνει αναπόφευκτη. «Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία επιδεινώνεται η κατάσταση, μία λύση-ΔΝΤ εμφανίζεται ως η πιο αποτελεσματική. Πράγματι, μία ευρωπαϊκή λύση έχει να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα: χρειάζεται χρόνο, στη Γερμανία ενδέχεται να τεθεί θέμα συνταγματικότητας και η ίδια χώρα ίσως εμφανιστεί διστακτική, πριν τις σημαντικές εκλογές στο Βόρειο Ρήνο – Βεστφαλία.

Η παρέμβαση του ΔΝΤ

«Αν πράγματι επιλεγεί η λύση του ΔΝΤ, πιθανότατα θα περιλαμβάνει και συμβολή από την Ε.Ε. και/ ή κάποια μέλη της Ε.Ε. Η λύση αυτή θα επιλύσει, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα της ρευστότητας. Τα επιτόκια θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα της αγοράς και θα εξαρτηθούν από το μέγεθος των δανείων.

Ενδεικτικά, η Λετονία δανείστηκε με επιτόκια έως και 3,87%, η Ουγγαρία πλήρωσε από 2,71% έως 4,71% και η Ρουμανία έως 3,5%. Η Ελλάδα πιθανότατα θα κινηθεί χαμηλότερα από αυτά τα νούμερα, αλλά αν το ΔΝΤ αποδειχθεί ο μοναδικός δανειστής και η Ελλάδα λάβει δάνειο 10 δις. ευρώ, το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το δανειστεί με τα υψηλά επιτόκια της αγοράς»

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

«Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης, εκτιμούμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει συνολικά έως και άνω του 10%, ποσοστό ανάλογο της εμπειρίας από ανάλογες περιπτώσεις του πρόσφατου παρελθόντος στην Λετονία ή την Ισλανδία. Αναμένουμε ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει φέτος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, ενώ το ίδιο αναμένουμε να συμβεί και το 2011. Συνολικά προκύπτει συρρίκνωση εύρους 10%-15%». Η UBS εκτιμά έτσι ότι σταδιακά το ζήτημα της ρευστότητας θα επιλυθεί, η αξιοπιστίας μεσοπρόθεσμα θα ενισχυθεί και τα spreads θα υποχωρήσουν.


«Το ερώτημα για εμάς είναι αν η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει σε ένα επίπεδο ανάπτυξης και ελλείμματος που να είναι ευθυγραμμισμένο με το στόχο της σταθεροποίησης του λόγου χρέος προς ΑΕΠ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και εξετάζουν τρία υποθετικά σενάρια.



Στο πρώτο υποθέτουν ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, «περίπτωση της οποίας το αποτέλεσμα τρομάζει αλλά δεν εκπλήσσει». Στις άλλες δύο περιπτώσεις, υποθέτουν ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει όλους τους στόχους που έχει θέσει, αλλά τερματίζει την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής μετά από ένα ή μετά από δύο χρόνια».

«Ξεκάθαρα, αν εμπιστευτούμε τους αριθμούς που θέτει ως στόχο η κυβέρνηση, δύο χρόνια δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε ένα βιώσιμο δρόμο. Αυτό δείχνει ότι ακόμη κι αν καταβληθεί μία τεράστια προσπάθεια φέτος αλλά και του χρόνου, αυτό δεν θα είναι αρκετό και θα απαιτηθεί μία πολυετής προσπάθεια.



capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου