Μέσα σε λίγες ώρες ο Παπανδρέου για το θέμα των επιλογών του προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση, έκανε αντιφατικές δηλώσεις. Οι δηλώσεις του αυτές δεν έμειναν απαρατήρητες από τις αγορές και ήταν άλλη μια περίπτωση που φάνηκε η κυβέρνηση να στέλνει θολά μηνύματα. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες.
Τις επόμενες ώρες υπήρξε πτώση του Χρηματιστηρίου και ιδιαίτερα των τραπεζικών δεικτών και άνοδος των επιτοκίων για τα ομόλογα της χώρας, που έφτασαν μέχρι τις 330 μονάδες.
Όταν απευθύνεσαι σε κομματικά ακροατήρια ή σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενδεχομένως μπορεί να συγχωρηθούν και υπερβολές και μεγαλοστομίες. Όταν είσαι πρωθυπουργός και χρησιμοποιείς το βήμα του Υπουργικού Συμβουλίου για διαγγέλματα, πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου ότι όσα λες και παρατηρούνται και αναλύονται και συνέπειες έχουν.
Έχουν περάσει δύο μήνες περίπου από την πρώτη τοποθέτηση Παπανδρέου στο Συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών όπου για λόγους δημιουργίας ενός προσωπικού προφίλ υποθέτουμε, αποφάσισε ο Πρωθυπουργός να καταγγείλει τη χώρα του ως χώρα διαφθοράς, κάτι για το οποίο εκόμπαζαν οι ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης υμνολογώντας τον Πρωθυπουργό και μη αντιλαμβανόμενοι προφανώς τις συνέπειες, όπως άλλωστε και ο ίδιος.
Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα από τον ίδιο τον Παπανδρέου, τη σκυτάλη πήραν διάφοροι άλλοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, πολιτικοί, περιοδικά λαϊκής κυκλοφορίας και διάφοροι άλλο πιθανοί και απίθανοι.
Αποδοκιμάσαμε όλοι, όλα όσα λεγόταν και κάλυψε ένα πέπλο σιωπής το γεγονός ότι πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός άνοιξε αυτόν τον χορό την αθλιότητας που τόσο πολύ επηρέασε, αρνητικά βεβαίως, την εικόνα της χώρας. Έκτοτε προσπαθεί και αυτός και εμείς να τα ξεχάσουμε.
Το γεγονός είναι ότι η διεθνής εικόνα είναι αυτή μιας χώρας που στην κρίσιμη στιγμή δεν έχει πυξίδα και κατάφερε να δημιουργήσει και προβλήματα μέσα στον χώρο απ’ τον οποίο φυσιολογικά έπρεπε να περιμένει υποστήριξη και οικονομική προστασία.
Αυτό που μας λένε σήμερα στα ελληνικά μεταφράζεται με την σκληρή φράση «η Ελλάδα έχει χάσει πια τον ρόλο του κράτους μέλους της Ευρωζώνης».
Η ανασφάλεια είναι πλέον μεγάλη και το επόμενο δίμηνο θα είναι γεμάτο από μικρές κινήσεις αυτοπροστασίας όλων των οικονομικών μονάδων της χώρας, από μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τα μικρότερα νοικοκυριά. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει ψυχραιμία και η αυτοπροστασία δεν θα μεταβληθεί σε πανικό.
taseis.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου