Σύμφωνα με μία μελέτη, οι φλούδες της μπανάνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού το οποίο έχει μολυνθεί με τοξικά βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο μόλυβδος.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Bioscience at Botucatu της Βραζιλίας, δήλωσε ότι οι φλούδες της μπανάνας μπορούν να ξεπεράσουν
ακόμα και τα συμβατικά συστήματα καθαρισμού του νερού, όπως το οξείδιο αλουμινίου, της κυτταρίνης και του διοξειδίου του πυριτίου διοτι αυτά τα συστήματα παρουσιάζουν ενδεχόμενες τοξικές παρενέργειες και είναι ακριβά.Η μέθοδος της ομάδας ακολουθεί την προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι τα μέρη του φυτού, όπως το μήλο, η ζάχαρη που προέρχεται από τα απόβλητα του ζαχαροκάλαμου, οι ίνες καρύδας και τα κοχύλια από τα φιστίκια, μπορούν να αφαιρέσουν τις τοξίνες από το νερό. Αυτά τα φυσικά υλικά περιέχουν χημικές ουσίες που έχουν μια συγγένεια με τα μέταλλα.
Οι ερευνητές αποξήραναν τις μπανανόφλουδες εκθέτοντάς τες στον ήλιο για μία βδομάδα, όπου τις καθήλωσαν στο έδαφος και τις έβαλαν μετέπειτα στο νερό του ποταμού το οποίο νερό περιέχει συγκεντρώσεις χαλκού και μολύβδου. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι οι μπανανόφλουδες απορρόφησαν το 97% των μετάλλων μετά από μόλις 1 ώρα.
ecotimes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου