Πρόταση να θεωρείται ποινικό αδίκημα η δημιουργία δικτύου από «κομπιούτερ-ζόμπι», με σκοπό να αποτραπεί ο εφιάλτης των κυβερνοεπιθέσεων σε εργοστάσια ενέργειας, στρατιωτικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και πιστωτικά ιδρύματα
Η ευρωπαϊκή
υπηρεσία......... καταπολέμησης των εγκληματικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο ΕΝΙSΑ (Εuropean Νetwork and Ιnformation Security Αgency) θα συνεργάζεται στο μέλλον με την Ιnterpol ώστε να εντοπίζονται οι χάκερ, ενώ η δημιουργία δικτύων από «κομπιούτερ-ζόμπι» θα αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Σεσίλια Μάλμστρομ, η αρμόδια επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η απειλή από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι πολύ πιο σοβαρή απ΄ όσο μπορούν να φανταστούν οι περισσότεροι.
«Οταν τα χρήματα στον τραπεζικό σας λογαριασμό κάνουν φτερά ή όταν η χώρα σας παύει να λειτουργεί,όπως συνέβη στην Εσθονία το 2007, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σοβαρή είναι αυτή η απειλή» τόνισε. Η επίτροπος αναφερόταν στην επίθεση που δέχθηκαν τα συστήματα υπολογιστών στην Εσθονία. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για τη χώρα από τις επιθέσεις αυτές κυμαίνεται μεταξύ 19 και 28 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενη σε στοιχεία των βρετανικών, γαλλικών και γερμανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών η κυρία Μάλστρομ τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εμφανισθεί δύο εκτεταμένα ψηφιακά δίκτυα ικανά να επιφέρουν μεγάλες ζημιές στα συστήματα υπολογιστών στην Ευρώπη.
Ο ιός Conficker έχει εγκατασταθεί από το 2008 παράνομα σε 12 εκατομμύρια προσωπικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτέλεσμα είναι οι υπολογιστές αυτοί να έχουν μεταμορφωθεί σε «ζόμπι» που συλλέγουν και αποστέλλουν καθημερινά 10 δισ. ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα γνωστά spam, χωρίς οι ιδιοκτήτες των κομπιούτερ να έχουν την παραμικρή ιδέα.
Τα μηνύματα αυ τά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σαν εργαλείο εκβιασμού προς τις τράπεζες, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, απειλώντας να τις βομβαρδίσουν με εκατομμύρια μηνύματα, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία των συστημάτων ή ακόμη και να υποκλαπούν εμπιστευτικές πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων τους.
Το δίκτυο Conficker τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009 εμπόδισε γαλλικά μαχητικά να απογειωθούν, ενώ κατάφερε να «κλείσει» τις ιστοσελίδες βρετανικών και γερμανικών στρατιωτικών υπηρεσιών.
Ενα άλλο ακόμη πιο απειλητικό δίκτυο είναι αυτό που χρησιμοποιεί τον ιό Stuxnet, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρεμβαίνει στη λειτουργία εργοστασιακών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια.
Το δίκτυο αυτό έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα και στο Ιράν, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλάνε για πιθανή ανάμειξη μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών.
Η κυρία Μάλστορμ παρουσίασε ένα ζοφερό σενάριο κατά το οποίο οι πολίτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ θα μπορούσαν ένα πρωί να ανακαλύψουν ότι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σταματήσει να λειτουργούν, οι επικοινωνίες μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου έχουν διακοπεί, οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων έχουν ματαιωθεί, ενώ οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο και στις τράπεζες έχουν «παγώσει».
Για τον λόγο αυτόν η έκθεση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυρία Μάλστορμ συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων προτάσεις για την ποινικοποίηση της δημιουργίας ανάλογων δικτύων.
molibixarti
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου