ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φάλαινα διανύει απόσταση - ρεκόρ σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων




Απόσταση-ρεκόρ σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων –ίση με το ένα τέταρτο της υφηλίου- διήνυσε μια μεγάπτερη φάλαινα!

Απόσταση-ρεκόρ σχεδόν 10.000 χιλιομέτρων –ίση με το ένα τέταρτο της υφηλίου- διήνυσε μια μεγάπτερη φάλαινα! Πρόκειται, σύμφωνα με την επιθεώρηση της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου Biology Letters, για τη

μεγαλύτερη διαδρομή θηλαστικού που έχει καταγραφεί ποτέ. Η απόσταση μάλιστα είναι η διπλάσια από αυτή που συνήθως διανύουν οι φάλαινες κατά τη μετανάστευσή τους.
Η θηλυκή φάλαινα εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανοικτά της Βραζιλίας, όπου ερευνητές την φωτογράφισαν και πήραν δείγματα για εργαστηριακές αναλύσεις προκειμένου να μάθουν το φύλο της. Δύο χρόνια αργότερα ωστόσο, το 2001, τουρίστας την φωτογράφισε κοντά στη Μαδαγασκάρη. Αφού την ταυτοποίησαν -χάρη στα διακριτικά σημάδια που φέρουν οι φάλαινες στο λοβό της ουράς τους- οι ερευνητές υπολόγησαν τη συντομότερη δυνατή διαδρομή που θα έπρεπε να ακολουθήσει το κήτος για να βρεθεί από το ένα μέρος στο άλλο: ήταν ένα τόξο μήκους 9.800 χιλιομέτρων που περνούσε ανοικτά της Νότιας Αφρικής για να καταλήξει βορειοανατολικά, στη Μαδαγασκάρη. Εάν η φάλαινα έκανε παράκαμψη στο Νότιο Ωκεανό κοντά στην Ανταρκτική για να τραφεί με krill, όπως υποθέτει η ομάδα, τότε η διαδρομή που διήνυσε ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη.
Η διαπίστωση των ερευνητών είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς, όπως λέει ο ωκεανολόγος του Πανεπιστημίου της Χαβάης Ντάνιελ Παλάσιος, το πρωτοφανές ταξίδι της φάλαινας καταδεικνύει ότι τα μοτίβα της μετανάστευσης μεταβάλλονται καθώς οι πληθυσμοί προσπαθούν να ανασυνταχθούν, έχοντας πρώτα βρεθεί αντιμέτωποι με την απειλή της εξαφάνισης. Οι συμπεριφορές των ζώων, κατά τον ίδιο, αλλάζουν όσο οι πληθυσμοί αυξάνονται. Για παράδειγμα ίσως προσπαθούν να διασκορπιστούν προκειμένου να αποφύγουν τον ανταγωνισμό για την τροφή τους.
Ο πραγματικός όμως λόγος, για τον οποίο η συγκεκριμένη φάλαινα πραγματοποίησε ένα τόσο εντυπωσιακό ταξίδι ίσως μείνει για πάντα μυστήριο. Μπορεί να ακολουθούσε ένα υποψήφιο θήραμα, να εξερευνούσε νέες περιοχές όπου θα μπορούσε να βρει τροφή, να ανταποκρινόταν σε κάποιο μακρινό κάλεσμα ή, πολύ απλά, να χάθηκε.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για θηλυκή φάλαινα, καθώς οι αρσενικές είναι πιθανότερο να διανύσουν μακρινές αποστάσεις σε αναζήτηση συντρόφου. «Γενικά θεωρούμε ότι έχουμε μελετήσει πολύ καλά τις μεγάπτερες φάλαινες, αλλά μετά μας εκπλήσσουν με κάτι τέτοιες ενέργειες», λέει ο Παλάσιος. «Αναμφίβολα, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τη μετανάστευσή τους».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου