Φόβοι για ένα δεύτερο, ολέθριο κύμα τοξικής λάσπης εκφράζονται στην Ουγγαρία καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας είναι «πολύ πιθανή» η κατάρρευση ολόκληρης της δεξαμενής λυμάτων στο εργοστάσιο αλουμινίου, από την οποία την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε βωξίτης. Εάν επαληθευτούν οι πλέον δυσοίωνες προβλέψεις, το δεύτερο
κύμα λάσπης αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, πιο παχύρευστο και ενδεχομένως πιο τοξικό από το πρώτο.
Επτά νεκροί, πάνω από 150 τραυματίες
Το χωριό Κολόνταρ, πολύ κοντά στο εργοστάσιο, έχει ήδη εκκενωθεί, ενώ οι κάτοικοι ενός δεύτερου χωριού έχουν κληθεί να είναι σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, οι νεκροί από το χείμαρρο κόκκινης λάσπης που σάρωσε πολλά χωριά ανέρχονται στους επτά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150, οι περισσότεροι από τους οποίους νοσηλεύονται με χημικά εγκαύματα.
Ο όμιλος MAL, στον οποίο ανήκει το εργοστάσιο αλουμινίου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και διέθεσε 110.000 για να συμβάλει στην επιχείρηση καθαρισμού. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν προειδοποίησε τους υπαίτιους της καταστροφής για σοβαρότατες συνέπειες. «Πίσω από αυτήν την τραγωδία υπάρχουν ανθρώπινα λάθη», δήλωσε. «Θα τα αποκαλύψουμε όλα και οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές, όσο πιο σκληρές μπορείτε να φανταστείτε».
Διαψεύδονται οι διαβεβαιώσεις για περιορισμένες επιπτώσεις στο περιβάλλον
Την Πέμπτη, η τοξική λάσπη μόλυνε και το Δούναβη, έχοντας πρώτα σκοτώσει κάθε είδος ζωής στον ποταμό Μαρκάλ. Άλλες έξι χώρες που βρέχονται από το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ευρώπης πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγματα των υδάτων του εν μέσω ανησυχίας για κατάρρευση ολόκληρου του οικοσυστήματος.
Την ίδια ώρα, υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων στην κόκκινη λάσπη διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις της ουγγρικής κυβέρνησης ότι το ατύχημα δεν θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοίνωσε ότι σε εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων λάσπης που ελήφθησαν μια ημέρα μετά τη διαρροή, ανιχνεύθηκαν «εκπληκτικά υψηλές» ποσότητες αρσενικού και υδράργυρου. Συγκεκριμένα, κατά την οργάνωση, η συγκέντρωση αρσενικού είναι διπλάσια από αυτήν που εντοπίζεται συνήθως στην επονομαζόμενη κόκκινη λάσπη, ενώ σε κανάλι που βρίσκεται κοντά στο «σημείο μηδέν», η συγκέντρωση ήταν 25πλάσια από το ανώτατο όριο ασφαλείας για το πόσιμο νερό.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου