Η ζάχαρη και η τερηδόνα πάνε μαζί. Σε αντίθεση, όμως, με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, δεν έχει σημασία το πόσο πολλή ζάχαρη καταναλώνει κανείς, αλλά το πως.
Όπως γράφει η εφημερίδα
«Νιου Γιορκ Τάιμς», η τερηδόνα εκδηλώνεται όταν τα βακτήρια που επιστρώνουν τα δόντια, καταναλώνουν τα απλά σάκχαρα των τροφίμων δημιουργώντας ένα οξύ που καταστρέφει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (λέγεται αδαμαντίνη ουσία).
Όταν τρώμε ένα γλυκό, τα βακτήρια χρειάζονται περίπου 20 δευτερόλεπτα για να μετατρέψουν την ζάχαρη σε οξύ το οποίο «τρώει» τα δόντια επί περίπου 30 λεπτά.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «το να πιει κανείς ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη είναι λιγότερο επιβλαβές για τα δόντια εάν το καταναλώσει μονορούφι απ' ό,τι εάν το πίνει με μικρές γουλιές επί δύο ώρες», λέει η καθηγήτρια Κάρολ Πάλμερ, επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής & Προαγωγής της Στοματικής Υγείας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς.
«Κάθε φορά που τα βακτήρια εκτίθενται στη ζάχαρη, παράγεται οξύ. Γι' αυτό τον λόγο δεν έχει σημασία πόση ζάχαρη τρώει κανείς, αλλά πόσο συχνά».
Ανήκετε λ.χ. στην κατηγορία όσων έχουν έναν καφέ με ζάχαρη στο γραφείο τους και τον πίνουν σιγά-σιγά όλο το πρωινό; Αργοπίνετε με τις ώρες ένα αναψυκτικό με ζάχαρη; Μασουλάτε συνεχώς καραμέλες με ζάχαρη ή τσιμπολογάτε γλυκά; Αυτές οι συμπεριφορές χαλάνε πολύ περισσότερο τα δόντια από το να φάτε μια τούρτα μια κι έξω.
Πάντως, δεν είναι μόνο η ζάχαρη που χαλάει τα δόντια. Κατά τον ίδιο τρόπο τα καταστρέφουν και όσα τρόφιμα ή ροφήματα είναι όξινα - από τα λάιτ αναψυκτικά έως τις πικρές καραμέλες. Συνεπώς, ό,τι είναι να φάτε ή να πιείτε, να το καταναλώνετε μια φορά την ημέρα και σύντομα.
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου