Διεύρυνση αναμένεται να παρουσιάσουν τα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες ανακάμπτουν ταχύτερα από αυτές της περιφέρειας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την Ευρώπη των «δύο ταχυτήτων».
Τα spreads της περιφέρειας
συρρικνώνονται από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, όμως στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου ίσως η τάση αυτή να πάψει να υφίσταται καθώς το θέμα συζήτησης που θα επικρατήσει θα είναι «η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων», σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περιορίζουν τον κίνδυνο απότομης επιβράδυνσης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και τα στοιχήματα ότι η περιοχή διατρέχει κίνδυνο διπλής ύφεσης έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά βασίστηκαν στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις κυρίως από Γαλλία και Γερμανία. Τα τελικά στοιχεία, στις 2 Αυγούστου για το δείκτη παροχής υπηρεσιών και στις 4 Αυγούστου για το δείκτη μεταποίησης αλλά και για το γενικό δείκτη, θα προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις χώρες της περιφέρειας.
Μολονότι η Γερμανία και έως ένα βαθμό η Γαλλία, έχουν ωφεληθεί από την ανάκαμψη των παγκόσμιων εξαγωγών και του εμπορίου, οι χώρες της περιφέρειας έχουν αποκομίσει μικρότερα οφέλη.
Ο επιπλέον κίνδυνος που ελλοχεύει στην περιφέρεια είναι ο αντίκτυπος από τα μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα λιτότητας εφαρμόζονται ήδη, όμως ο πλήρης αντίκτυπος που θα έχουν δεν έχει γίνει ακόμη ολοκληρωτικά αισθητός. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσουμε να μιλάμε ξανά για μία Ευρώπη «δύο ταχυτήτων», όπου οι χώρες του «πυρήνα» θα παρουσιάζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις περιφερειακές. Και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές ενεργητικού.
Επιπλέον, βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της περιφέρειας θα εγείρει ερωτηματικά για την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στα μέτρα λιτότητας. Και οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι στις χώρες όπου υπάρχει το μείγμα υψηλής ανεργίας και υψηλού πληθωρισμού, όπως Ελλάδα, Ισπανία και Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ακόμη ότι η ΕΚΤ ίσως να μην καταφέρει να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της, καθώς θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιτύχει συναίνεση.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου