Κατά 45% υποχωρεί η αξία των πολυτελών κατοικιών σε ελληνικά νησιά, που εδώ και χρόνια έχουν γίνει πόλος έλξης για ακριβοπληρωμένους σταρ του Χόλυγουντ, καθώς η κρίση της χώρας πλήττει τη ζήτηση.
Όπως επισημαίνει το
πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο brokers στην Πλούμης-Σωτηρόπουλος, μια ημιτελής βίλλα στη Μύκονο, προσφέρεται στα 2 εκατ. ευρώ, μετά από τη μείωση της τιμής κατά 500.000 ευρώ.
Η ίδια εταιρεία αναζητά αγοραστή για ένα «τριάρι» στην Κέρκυρα, αξίας 750.000 ευρώ, έναντι αρχικής τιμής 1,4 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, κανένας αγοραστής δεν έχει εμφανιστεί.
«Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι ένα τρομακτικό μέρος για να επενδύσει κανείς. Τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέχρι η οικονομική εικόνα γίνει πιο ευκρινής», σχολιάζει ο Mike Braunholtz, broker στην Prestige Property Group.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα έχει περισσότερα από 1.000 νησιά και καταλαμβάνει τη δέκατη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες ακτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η χώρα προσελκύει περί τα 15 εκατ. τουρίστες ετησίως.
Η μείωση στις τιμές ακίνητης περιουσίας υπήρξε μικρότερη στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Οι τιμές για πολυτελείς κατοικίες έχουν υποχωρήσει 8%-10% στην Ισπανία από τα υψηλά του 2008.
Ακόμη, η αγορά παραμένει σταθερή στην Πορτογαλία, όπου 832 χιλιόμετρα ακτών και το αρχιπέλαγος των νησιών Μαδέιρα και Αζόρες προσελκύουν 13 εκατ. τουρίστες ετησίως.
Εκπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν και για τις κατοικίες στην Ιταλία, από το γ΄ τρίμηνο του 2009, όταν η χώρα εξήλθε της κρίσης. Στην πραγματικότητα, οι τιμές αυξάνονται σε περιοχές όπως η Ρώμη, η Βενετία, το Μιλάνο και η Φλωρεντία.
Αναλυτές εκφράζουν ακόμη ανησυχίες για το νέο φορολογικό καθεστώς που θα επιβληθεί στο ελληνικό real estate και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην αύξηση της αντικειμενικής αξίας.
Ο Liam Bailey, επικεφαλής ανάλυσης της Knight Frank στο Λονδίνο, σχολιάζει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί σίγουρα πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.
Ακόμη, οι τιμές κατοικιών υποχωρούν και για την ενδοχώρα. Η Πλούμης-Σωτηρόπουλος προσπαθεί να πουλήσει μια βίλλα 450 τ.μ. στην Εκάλη έναντι 2 εκατ. ευρώ. Η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 48%.
«Είναι δύσκολα φέτος. Όλο και περισσότερη ακίνητη περιουσία βρίσκεται στην αγορά, και όλο και λιγότεροι επενδυτές πρόθυμοι να επενδύσουν», σχολιάζει ο Γιάννης Πλούμης, διευθύνων σύμβουλος της Πλούμης-Σωτηρόπουλος.
Αντίθετα, η Γαλλία φαίνεται να επωφελείται από την κρίση στην Ελλάδα, καθώς κερδίζει σε δημοτικότητα προσφέροντας πληθώρα ευκαιριών, ενώ οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, καθιστούν την αγορά της πιο ελκυστική από αυτή της Ελλάδας.
Αλλά και το Λονδίνο κερδίζει από την ελληνική κρίση. ΟΙ Έλληνες αγοραστές αντιστοιχούν στο 6% όλων των εξαγορών ακινήτων με τιμή μεγαλύτερη των 2 εκατ. στερλίνων στη βρετανική πρωτεύουσα. Ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών.
capital
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου