ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ελληνική "μάστιγα" ο αλκοολισμός




Στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ, που ξεπερνά τον κοινοτικό μέσο όρο και αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σύμφωνα με στοιχεία που θα
 παρουσιαστούν σε ημερίδα με θέμα «Αλκοόλ: Όλη η ιατρική πραγματικότητα», που διοργανώνει την Τρίτη (04/05) η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας-Παράρτημα Θεσσαλονίκης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, πριν από 20 χρόνια η Ελλάδα ήταν στην 20η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε κατανάλωση αλκοόλ και σήμερα έχει φτάσει στην 8η θέση.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το ποσοστό του πληθυσμού που σε κάποιο χρονικό διάστημα της ζωής καταναλώνει αλκοόλ, φτάνει το 90%.

Οι Έλληνες σε ποσοστό 34%, δηλώνουν ότι "μία ή και αρκετές φορές την εβδομάδα" καταναλώνουν πέντε ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά.

Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 29%. Κατά την κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

«Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, πως η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα για την Ελλάδα και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση», τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Μαρία Μυρωνίδου Τζουβελέκη, υπό την επίβλεψη της οποία πραγματοποιείται το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να πίνουμε όταν οδηγούμε ούτε και όταν παίρνουμε φάρμακα διότι η αλληλεπίδραση φαρμάκων-αλκοόλ μειώνει την ορατότητα.

Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί κατά μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του ήπατος, και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου, ενώ οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Η ικανότητα του σώματός μας να μεταβολίζει το αλκοόλ εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος και το φύλο.

Το 90-98% του αλκοόλ που εισέρχεται στο σώμα υφίσταται πλήρη οξείδωση στο ήπαρ και μόνο το 2% διαφεύγει της οξείδωσης και αποβάλλεται από τους νεφρούς και τους πνεύμονες.

Σοφία Κατσαρέλη
cosmo.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου