ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«Καρκινογόνος» ο διακόπτης για το φως της τουαλέτας






Η έκθεση του ανθρώπινου εγκεφάλου στο ξαφνικό φως πυροδοτεί αντιδράσεις που ευθύνονται για τη δημιουργία της νόσου

ΛΟΝΔΙΝΟ Μπορεί το απλό πάτημα ενός διακόπτη που ανάβει το φως να οδηγήσει σε καρκίνο; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό δεν είναι απίθανο. Ερευνητές από τη Βρετανία και το Ισραήλ ισχυρίζονται τώρα
 ότι η απειροελάχιστη έκθεση του ανθρώπινου εγκεφάλου στο ξαφνικό φως της λάμπας του μπάνιου, κατά τη διάρκεια μιας «έκτακτης» βραδινής μας επίσκεψης στην τουαλέτα, μπορεί να συνδέεται με μηχανισμούς ανάλογους με εκείνους που καταγράφονται στα υγιή κύτταρα όταν προσβάλλονται από την επάρατη νόσο.

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Λέστερ Χα ράλαμπος Κυριάκου διενήργησε μια σειρά πειράματα σε δύο ομάδες ποντικιών προσπαθώντας να κατανοήσει την επίδραση του τεχνητού φωτός στον εγκέφαλο.

Διεπίστωσε ότι οι εγκέφαλοι των ποντικιών που είχαν εκτεθεί επί μία ώρα σε τεχνητό φως παρουσίαζαν μια σει ρά από αλλαγές που δεν παρατηρούνταν στους αντίστοιχους εγκεφάλους της άλλης ομάδας των τρωκτικών που είχαν μείνει στο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αυτή η μικρή έκθεση ήταν ικανή να αλλάξει τους κιρκαδιανούς ρυθμούς στο βιολογικό ρολόι των ποντικιών.

Μελέτη που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, στο Ισραήλ, έδειξε επίσης ότι ακόμη και μια απειροελάχιστη έκθεση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε φως δωματίου είναι ικανή να πυροδοτήσει αντιδράσεις σε εκείνα τα κέντρα του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη δημιουργία καρκίνου.

«Ακόμη και ένα μικρό άναμμα του φωτός το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο βιολογικό μας ρολόι, για τον λόγο αυτόν συνιστούμε σε όλους όσοι σηκώνονται να πάνε στην τουαλέτα να αποφεύγουν να ανοίγουν το φως. O εγκέφαλός μας είναι ένας μηχανισμός τόσο ευαίσθητοςώστε συνιστούμε εναλλακτικά, για τον λόγο αυτόν, τη χρήση μικρών λαμπτήρων που φωσφορίζουν» τονίζει η επικεφαλής της ισραηλινής έρευνας δρ Ρέιτσελ Μπεν Σλόμο.

Ωστόσο τονίζει ότι βεβαίως πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες προκειμένου οι επιστήμονες να φθάσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ερευνες προηγούμενων ετών είχαν δείξει ότι οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της βραδινής τους βάρδιας έχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και του μαστού.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου