ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι άγνωστοι Έλληνες που "γεννούν" νέες τεχνολογίες



Κάποιοι από αυτούς ανήκουν στην παγκόσμια ελίτ της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και κατατάσσονται στο top 10 του κλάδου τους. Παράγουν πάνω από 400 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών ετησίως, απασχολούν πάνω από 4.000 άτομα, κυρίως στην Ελλάδα, και τουλάχιστον το 80% της δραστηριότητάς τους είναι εξαγωγές. Εξαγωγές τεχνογνωσίας.

Πρόκειται για τους Έλληνες των mobile applications, τουλάχιστον

32 εταιρείες που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα. Άγνωστες στο ευρύ κοινό, όπως η Globo, Upstream, Innova, Velti, Inaccess Networks κ.ά. οι οποίες δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος και σχεδιάζουν το επόμενο -κοινό αυτή φορά αλλά και φιλόδοξο- βήμα τους: την ίδρυση cluster για τον τομέα των mobile value added services, που θα βοηθήσει νέες, μικρότερες εταιρείες και επιχειρηματικές ιδέες να βγουν στο προσκήνιο, να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτηθούν.

«Με ή χωρίς την συνδρομή της ελληνικής πολιτείας, το cluster θα δημιουργηθεί και ευελπιστούμε μέσα στο επόμενο δίμηνο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Globo, η οποία έχει φτάσει να έχει γραφεία μέχρι την Σιγκαπούρη και αυτή την περίοδο επεκτείνεται και στην Ινδία, και πρόεδρος του ΣΕΚΕΕ, κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος. Και συμπλήρωσε ότι «στην Ελλάδα είναι ταμπού να βοηθάμε τους ‘πρωταθλητές’», εταιρείες που έχουν εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες.

Οι υπηρεσίες και εφαρμογές για την κινητή τηλεφωνία είναι για την επόμενη δεκαετία η μεγάλη τεχνολογική επανάσταση, και οι ελληνικές εταιρείες, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο παρελθόν με την πληροφορική, έχουν χτίσει σημαντικές θέσεις στην παγκόσμια αγορά και μάλιστα, χωρίς να είναι κρατικοδίαιτες και να εξαρτώνται από κοινοτικά κονδύλια ή έργα του δημοσίου. «Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρκετά σεβαστό μέγεθος και η καθεμία στον τομέα της συγκαταλέγεται στην δεκάδα των πρώτων παγκοσμίως», ανέφερε ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream, η οποία κατατάσσεται μέσα στις 5 μεγαλύτερες του κόσμου στο mobile marketing, και αντιπρόεδρος του ΣΕΚΕΕ.

Στόχος του συνδέσμου με την δημιουργία του cluster είναι να υπάρξει στη χώρα μας ένα κέντρο όπου θα ενισχύει επιχειρηματικές δράσεις σε συνεργασία και με τα πανεπιστήμια, αλλά και που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ανθρώπινο δυναμικό στο κομμάτι της τεχνολογίας για αυτές τις εταιρείες.

«Στην επανάσταση του κινητού η Ελλάδα συμμετέχει ήδη και μπορεί και πιο ενεργά. Με το cluster θέλουμε να αναπτύξουμε έναν πυρήνα συνεργασίας, χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση από το κράτος για να έχουμε πιθανότητες να παράγουμε και στα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τον κ. Βερέμη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Globo, ο οποίος δήλωσε πως «θεωρητικά η Ελλάδα μπορεί να γίνει το Πάλο Άλτο (σ.σ. πρωτεύουσα του Silicon Valley) του mobile».

Εξειδικευμένο προσωπικό

Στόχος, όπως αναφέρθηκε είναι να αναπτυχθεί μια… μαγιά προγραμματιστών. Και μάλιστα, κατέρριψαν και τον «μύθο» του ακριβού, μη ανταγωνιστικού ανθρώπινου δυναμικού, αφού σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρακόπουλο «ένας καλός developer στην Ινδία κοστίζει 1.500 δολάρια το μήνα και το αποτέλεσμα της δουλειάς του πιθανόν να μην είναι το προσδοκώμενο, αφού η εταιρεία δεν βρίσκεται εκεί για να το ελέγξει άμεσα. Η Ελλάδα διακρίνεται για τους προγραμματιστές της».

Πολλές εξ αυτών είναι εισηγμένες σε ξένα χρηματιστήρια (η Globo στην AIM του Λονδίνου, η Velti στο Nasdaq κ.ο.κ.), γι’ αυτό και σκοπεύουν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια για να στηρίξουν αυτή τους την πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο ΣΕΚΕΕ, διοργανώνοντας roadshow και φέρνοντας ξένα fund και venture capital στη χώρα μας, κάποια από τα οποία έχουν ήδη επενδύσει σε αυτές τις εταιρείες.

Οι επαφές με ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα ή venture capital έρχονται μάλλον σε δεύτερο χρόνο, καθώς οι επικεφαλής των εταιρειών αναγνωρίζουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και του πιστωτικού συστήματος, που έχει κλείσει τους κρουνούς στο μεγαλύτερο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου, πολύ περισσότερο για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Και όπως σχολίασε ο κ. Παπαδημητρακόπουλος «τα venture capital στη χώρα μας είναι ανύπαρκτα και όσα υφίστανται δεν λειτουργούν όπως στο εξωτερικό, αφού συνδέονται άμεσα με τις τράπεζες».

Ωστόσο έχουν γίνει και επαφές με την κυβέρνηση για πιθανή πρώτη χρηματοδότηση από τα κονδύλια της Ψηφιακής Σύγκλισης ή τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Σε επίπεδο φορέα δε, σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενημερώσει, αλλά και να… πιέσει για μια σειρά ρυθμιστικών και νομικών ζητημάτων που εκκρεμούν και κρατούν «κλειστή» την ελληνική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Αναχώματα και κενά στη νομοθεσία που δεν επιτρέπουν σε νέες επιχειρήσεις στον τομέα των mobile application να λειτουργήσουν στη χώρα μας, όπως αναφέρθηκε σχετικά. Γι’ αυτό και ήδη έχουν γίνει επαφές με την ΕΕΤΤ, αλλά και παρεμβάσεις του ΣΕΚΕΕ σε δημόσιες διαβουλεύσεις, όπως αυτή για το πρόγραμμα digi-mobile των Ψηφιακών Ενισχύσεων.

Μέλη

Τα μέλη του ΣΕΚΕΕ σήμερα είναι οι εταιρείες: Αεικίνητο, Alluvion-Smartec, Amaze, Antcor, ARXNET, Atcom Internet & Multimedia, Eyelead Software, Fasmetrics (FSM), Fluid, Globo, Inaccess Networks, Infotrip, M-Sensis (Innova SA), IST Διεθνείς Τεχνικές Εφαρμογών, Πετρακόπουλος Ν. (Mellon Technology), MLS Πληροφορική, Mobile Media, Newsphone Hellas, Niobium Labs, Politech, Prisma Electronics, Sicomm (ACE Hellas), Sports.comm Αθλητική Επικοινωνία, Upstream, Velti, VCI, Veriah, Vidavo, M-Vision (Virtual Trip), Viva Online Services, Voice Web, Wadja Media.

Επίσης, ακόμη 40 εταιρείες έχουν καταθέσει αιτήματα για να ενταχθούν στον σύνδεσμο.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου