ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Μείωση πωλήσεων 10% και στροφή σε μεταχειρισμένα




Σε 10% κατά μέσο όρο προσδιόρισε την πτώση των τιμών των κατοικιών κατά το 2010 έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX, τόσο για τις νεόδμητες όσο και για τις παλιότερες κατασκευές. Επισημαίνεται, όμως, ότι το μέγεθος της μείωσης καθίσταται όλο και δυσκολότερο να υπολογιστεί, καθώς πλέον κάθε αγοραπωλησία αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης, με
αποτέλεσμα οι τιμές συχνά να είναι χαμηλότερες από την αρχικά ζητούμενη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2010 ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές για την ελληνική οικονομία και συνεπώς και για την αγορά ακινήτων, αν κι επισημαίνει ότι η κτηματαγορά, συγκριτικά με άλλους κλάδους της οικονομίας, δέχθηκε τις λιγότερες πιέσεις, μια και οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι το ακίνητο αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Κυριαρχία μεταχειρισμένων
Αυτό στοιχειοθετείται από το γεγονός ότι για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων η ζήτηση και οι συναλλαγές κατέγραψαν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας (που προκύπτουν από τις πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2010, μέσω του δικτύου της RE/MAX), σε πρώτη ζήτηση στο σύνολο της χώρας βρίσκονται πλέον ακίνητα επιφάνειας από 51 έως 90 τ. μ., καλύπτοντας το 42% των πωλήσεων. Αντίστοιχα, τα παλιότερα ακίνητα (ηλικίας άνω των 5 ετών) κυριάρχησαν, απαρτίζοντας το 75% των πωλήσεων. Μεταξύ αυτών, τα ακίνητα ηλικίας άνω των 30 ετών αποτέλεσαν τη δημοφιλέστερη κατηγορία, συγκεντρώνοντας το 36% των πωλήσεων πανελλαδικά. Αντίστοιχα, τα νεόδμητα προτίμησαν μόλις το 13% των αγοραστών.

Αναφορικά με την πορεία των πωλήσεων στην Αττική, προκύπτει ότι η στροφή προς τα παλιότερα ακίνητα είναι πλέον παγιωμένη τάση, με το 58% των πωλήσεων να αφορά ακίνητα ηλικίας άνω των 25 ετών (44% άνω των 30 ετών). Στον αντίποδα, νεόδμητες κατοικίες προτίμησε μόλις το 17% του αγοραστικού κοινού. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το χάσμα παλιών - καινούργιων στη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδόν το 70% των πωλήσεων αφορούσε ακίνητα άνω των 25 ετών, έναντι 11% των νεόδμητων. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ελλάδα, η κατάσταση είναι περισσότερο ισορροπημένη, με το 31% των αγοραστών να στρέφεται σε παλιές κατοικίες άνω των 25 ετών, έναντι αντίστοιχου ποσοστού που κινήθηκε σε κατοικίες έως πέντε ετών.

Ζήτηση για μικρά
Αντίστοιχα, στο σύνολο της χώρας, η προτίμηση των αγοραστών επικεντρώθηκε στις μικρές και μεσαίες κατοικίες (έως 110 τ. μ.) σε ποσοστό άνω του 80%. Ξεχωρίζουν με 23% οι κατοικίες επιφάνειας 71-90 τ. μ. και οι μικρές κατοικίες έως 50 τ. μ., ενώ στην τρίτη θέση προτίμησης με 19% βρέθηκαν τα ακίνητα από 51-70 τ. μ. Στην Αττική, στην πρώτη θέση των πωλήσεων βρέθηκαν τα ακίνητα από 71 έως 90 τ. μ., ενώ η δεύτερη δημοφιλέστερη κατηγορία είναι εκείνη των 91-110 τ. μ. Oσον αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι μία στις τρεις κατοικίες που μεταβιβάστηκαν το 2010 ήταν επιφάνειας έως 50 τ. μ., ενώ δεύτερη δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν οι κατοικίες από 71-90 τ. μ.

Oπως αναφέρει η RE/MAX, το 2010 οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους, όπως ήταν αναμενόμενο, σε παλαιά διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε μικρότερου εμβαδού σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.

Οι τάσεις αυτές είναι ακόμη πιο ορατές αν συγκρίνει κανείς τις μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 έως το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις κατοικιών (νεόδμητων και έως πέντε ετών) περιορίστηκαν από 38% του συνόλου το 2007 σε 25% το 2010, τη στιγμή που εκείνες των παλιότερων κατοικιών άνω των 25 ετών ενισχύθηκαν σε 48% από 37% το 2007.

Ανάλογη εικόνα εμφανίζεται και με βάση την επιφάνεια, καθώς τα μικρά διαμερίσματα έως 50 τ. μ. έχουν σχεδόν διπλασιάσει το μερίδιό τους σε 23%, από μόλις 12% το 2007, ενώ αντίστροφα οι μεγάλες κατοικίες άνω των 110 τ. μ. αποτελούν πλέον το 17% του συνόλου των πωλήσεων, συγκριτικά με το 30% που κατείχαν προ τριετίας. Συνολικά, πάντως, οι πωλήσεις μέσω του δικτύου της RE/MAX αυξήθηκαν κατά 3% το 2010, αν και η αξία των συναλλαγών υποχώρησε κατά 20%, σε ένα ακόμα δείγμα της στροφής των αγοραστών σε φθηνότερες λύσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, «σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν την αγορά ακινήτων το 2010, αλλά και από τους οποίους θα εξαρτηθεί η πορεία της το 2011, είναι το «πάγωμα» των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών, όσο και η αγοραστική τους δύναμη».
kathimerini


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου