ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Πόνος και σκληρή δουλειά …για την γηραιά Ήπειρο!

Η Γερμανία είναι αναμφισβήτητα η νέα Κίνα. Η Κίνα κρατά τη μηχανή εξαγωγής της με τη στερέωσή του yuan απέναντι στο δολάριο, έτσι ώστε η Αμερική να μην μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της σχετικά με το yuan, αντ' αυτού να αντιμετωπίζει
 ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Η Κίνα δανείζει στην Αμερική τα χρήματα με τα οποία ο Αμερικανός καταναλωτής αγοράζει τα κινεζικά αγαθά….!

Η Γερμανία κρατά επίσης τη μηχανή εξαγωγής της ουσιαστικά στερεώνοντας το νόμισμά της, το ευρώ, με τα νομίσματα των ευρωπαϊκών εμπορικών εταίρων της. Έτσι η Ελλάδα, στην οποία η Γερμανία πωλεί τα αγαθά της δεν μπορεί να υποτιμήσει, και πρέπει αναγκαστικά να ζήσει με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα. Μην μπορώντας η χώρα μας να αντέξει οικονομικά, η Γερμανία αναγκάζεται να μας δανείσει έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές και «πελάτες» των Γερμανικών Υπερμάρκετ να μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν Mercedes και άλλα προϊόντα της!

Η ελπίδα που μας έχει απομείνει είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδειχθούν υπερβολικά θλιβερές, και οι ευρωπαϊκές οικονομίες να αυξηθούν γρηγορότερα από η ΕΕ αναμένει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποθέτει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ και του ευρώ θα αυξηθεί στα ετήσια ποσοστά μόνο 1% και 0.9%, αντίστοιχα, αυτό το έτος, και κατά 1.5% το 2011, με δεδομένο για τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να αυξηθεί λιγότερο από 1% το 2010 και το 2011. Οι οικονομολόγοι στη Goldman Sachs το σκέφτονται αυτό ως μια αδικαιολόγητα απαισιόδοξη προοπτική προβλέποντας για την ευρώ-ζώνη από 1.25% και 1.9% για το 2010 και το 2011, αντίστοιχα, σε 1.7% και 2.2%.

Επίσης αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η οικονομία της Ισπανίας παρουσίασε μια αύξηση στο ρυθμό της το πρώτο τρίμηνο, και πράγματι σύμφωνα και με τα στοιχεία από τον δείκτη Markit φαίνεται ότι κλίνουν στην κατεύθυνση της Goldman Sachs.

Τέτοια ποσοστά αύξησης μπορούν να διευκολύνουν, αλλά να μην αποβάλουν, τη κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Οι φορείς χάραξης της πολιτικής της Ευρωζώνης πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι για το «μηχανισμό σταθεροποίησης» που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο το πρωί. Οι στόχοι αυστηρότητας θα πρέπει να επιβληθούν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να υπερνικήσει την απροθυμία της να συμμετέχει στην «ποσοτική» διευκόλυνση (νομισματοποίηση κ.α).

Ο Larry Lindsey, ο οικονομικός σύμβουλος που υπήρξε και επικεφαλής οικονομολόγος στα επιτυχή έτη του Τζορτζ Μπους επισημαίνει :«Υπάρχουν τρεις επιλογές: η σημαντική φορολογική επιβάρυνση, η αθέτηση πληρωμής , ή η νομισματοποίηση. Δηλαδή πόνος, πόνος, ή πόνος.»

Κατόπιν υπάρχει η σκληρότερη, μακροπρόθεσμη εργασία για την αποκατάσταση της υγείας των οικονομιών. Οι οικονομίες της Ευρώπης μπορούν να εξουδετερωθούν μόνο μέσω της δημογραφικής «ωρολογιακής βόμβας» που δημιουργείται από το γηράσκοντα πληθυσμό τους εάν δεν ρυθμίσουν την κοινωνική πρόνοια, μεταρρυθμίζοντας την αγορά εργασίας. Η πορεία της ΕΕ σχεδιάζεται στα πολυάριθμα πολιτικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλα αυτά όμως απαιτούν πολιτική θέληση, για να μπορούμε να μιλάμε για την όποια οικονομική ανάκαμψη!

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου